CVA – Beroerte

Een beroerte, ook wel Cerebro Vasculair Accident (CVA) genoemd, betekent een ‘ongeluk in de hersenen’. Jaarlijks krijgen ruim 40.000 mensen de diagnose CVA. Als dit u overkomt, heeft dit niet alleen een enorme impact op u, maar ook zeker op uw naasten.

CVA valt onder de groep Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Hierin maken we onderscheid in een hersenbloeding of een herseninfarct. Ongeveer 80% van de mensen die een CVA krijgen betreft het een herseninfarct, tegenover 20% hersenbloeding. De oorzaken van een herseninfarct lopen uiteen, echter lijkt leefstijl hierin wel een belangrijke factor. De oorzaken van een hersenbloeding kunnen onder andere een hoge bloeddruk zijn of een erfelijke belasting.

 


De (on)zichtbare gevolgen van hersenletsel:

De restverschijnselen na een CVA lopen sterk uiteen, dit heeft onder andere te maken met de plaats waar het letsel zich bevindt en of het mogelijk was om dit te verhelpen. Een van de meest genoemde klacht na een CVA is vermoeidheid. Bij een persoon zonder hersenletsel gaat ongeveer een kwart van al onze energie naar de hersenen. Dit kan bij een persoon met letsel gemakkelijk oplopen tot vijftig en zelfs zestig procent. U kunt zich dan voorstellen dat het helemaal niet zo gek is dat u flink vermoeid bent. Dit kan na verloop van tijd beter worden, maar het kan ook zijn dat u meer vermoeid blijft dan voorheen. Het is in het herstel na een CVA belangrijk dat u uw grenzen bewaakt, een juiste balans tussen inspanning en rust is ideaal.

Signalering van een CVA

BE FAST:  Balance, Eyes, Face, Arm, Speach, Time.
Houd dit hulpmiddel in gedachten, bel bij 1 of meerdere symptomen met uw huisarts of 112!

Een breuk in de levenslijn:

Veel mensen die leven met hersenletsel geven aan dat zij ervaren dat er een leven voor en een leven na het letsel is. Dit is veel om te verwerken en kan gepaard gaan met vele symptomen. Geen vertrouwen meer in uw lichaam, depressieve gevoelens of het ontkennen van het letsel. Ga hierover in gesprek met uw naasten of zorg professionals. U staat er niet alleen voor!

Tip van onze CVA verpleegkundige:

Kent u iemand met hersenletsel in uw omgeving? Je kunt het niet altijd aan iemand zien dat er sprake is van een hersenletsel, des te belangrijker dat u begrip toont en grenzen van iemand respecteert. Houd bezoekjes kort en probeer prikkels te beperken. Vraag waar iemand behoefte aan heeft en laat uw oordeel varen als iemand na een uurtje op een verjaardag weer naar huis gaat. Het is juist sterk en moedig dat iemand diens grenzen aangeeft en dit is een compliment waard!

Heeft u een hulpvraag?

Binnen Samen hebben wij een gespecialiseerd CVA verpleegkundige. Zij begeleidt mensen in het revalidatietraject op de Neurologische revalidatieafdeling van Revalidatie- & Behandelcentrum Samen en volgt hen in het nazorg traject.

Wilt u met haar in contact komen met een hulpvraag of gewoon iets weten? Dit mogen ook familieleden of mantelzorgers zijn. Zij is het beste te bereiken via rosalie.vermaire@wzgsamen.nl

Na een ziekenhuisopname is het mogelijk op bij Samen te revalideren bij Revalidatie- & Behandelcentrum Samen in Schagen, wij hebben daar een specialistische Neurologische revalidatie afdeling met twintig bedden.

Contact of een afspraak maken


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Revalidatie- & Behandelcentrum Samen via 088 – 619 4100 of mail naar behandelcentrum@wzgsamen.nl.



Bemiddelingsbureau Zorg en Wonen


"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.