Tom Ploeg, clustermanager Hollands Kroon bij Samen, werkte afgelopen drie jaar intensief samen met zijn team om de nieuwe locaties te realiseren van Woonzorggroep Samen in Hippolytushoef: Hof van Wieringen en Ulkediep. In de locaties is een nieuw zorgconcept gelanceerd, gericht op de toekomst en op de bewoners zelf. Tom vertelt graag meer over het nieuwe concept:
“Nog voordat de bouw begon, hebben we een heel team samengesteld. Samen hebben we goed gekeken naar de doelgroep bewoners die hier zou komen wonen. Wat is onze visie daarbij en welke zorg willen we gaan leveren?’’ Tom vertelt over zijn rol in het project ‘’Als clustermanager was ik betrokken bij het ontwikkelen van het nieuwe zorgconcept. Samen met het team hebben we ontwikkelingen in kaart gebracht en daar vervolgens verder over nagedacht. Ik hield goed in de gaten of alles verliep zoals het bedacht was en waar er bijgestuurd en opgeschaald moest worden. Overall was ik verantwoordelijk voor alles wat er nu staat. Een grote verantwoordelijkheid, voor iets heel leuks. Maar het meest trots ben ik op het hele team die het neergezet heeft.’’
Samenleven in buurtjes
Nu alle bewoners terug zijn verhuisd, hoopt Tom dat mensen daadwerkelijk mét elkaar gaan samen leven. ‘’Mede door de buurtjes hopen we dat mensen elkaar gaan ontmoeten. De drempel hierbij is laag, want alles is dichtbij elkaar. Het wordt hierdoor makkelijk om met elkaar samen te gaan leven.
De bewoners wonen nu in een volwaardig appartement. Ik kijk ernaar uit dat familie en mantelzorgers graag op bezoek komen, ook omdat het een plezierige plek is om te zijn. Ook hoop ik dat dat zij in de buurtjes gaan ondersteunen, zodat je met elkaar een goede leefomgeving hebt. Dat is ook waar alles voor gebouwd is: dat mensen voor het grootste deel zelf met elkaar kunnen samenleven.’’
Verdwijnen grote zaal
Wat opvalt is dat er geen grote zaal meer is. Tom legt uit: ‘’Hier zijn verschillende redenen voor. Voor mensen die lijden aan dementie is een grote zaal veel te groot. Dat is voor hen heel onoverzichtelijk, daar worden ze onrustig van. De tweede reden is de afhankelijkheid: bewoners zijn erg afhankelijk van anderen om in zo’n grote zaal te komen. Daarvoor moeten zij eerst een groot gebouw door, iemand moet hen echt brengen én halen. Als je zo’n zaal, wat in dit concept de buurtkamers zijn, in de nabijheid van iemands appartement plaatst, dan maakt dat de drempel heel laag om daar ook daadwerkelijk naartoe te gaan. Daarnaast bevordert het de zelfstandigheid en de omgeving is ook plezieriger, omdat het kleinschaliger is.
Ook zijn we gaan nadenken: wat is nu écht belangrijk voor deze doelgroep? Zo kwamen we al snel tot de conclusie dat een goed overzicht van de situatie belangrijk is. Dat kun je dus doen door de leefomgeving wat kleiner te maken. Het is voor de bewoners al complex genoeg, zeker met een verhuizing achter de rug. Je bent zo maanden verder voordat mensen een beetje geland zijn in hun nieuwe woonomgeving. Het helpt dan als je een kleine en overzichtelijke leefomgeving hebt, met een relatief vaste groep medewerkers.’’
Trots op het team
We hebben 2,5 jaar geleden met elkaar afgesproken dat we eind maart en eind april de nieuwe gebouwen zouden opleveren. Dat is daadwerkelijk gelukt! Als je kijkt waar we de afgelopen jaren mee bezig zijn geweest, kun je het eigenlijk zien als een enorme trechter: hier ging alles in wat gedaan moest worden en dan zie je helemaal aan het eind dat alles bij elkaar komt en op zijn plek valt. Als je kijkt vanaf de straat, dan zie je echt dat er huizen staan. Het valt mooi weg in het straatbeeld en zo is het ook bedoeld. Het is niet een woonzorglocatie waar mensen gaan inhuizen, maar echt een plek waar mensen gaan wonen.
Het was een hele leuke klus en het is jammer dat het klaar is. Overall zit hier een ontzettende trotse en enthousiaste clustermanager, ik ben écht trots op wat wij samen hebben neergezet.”
Meer weten over het werken in buurtjes?
Kijk dan op www.komindebuurt.nl voor vacatures en een uitleg over het nieuwe woonconcept.
Meer weten? Kijk op komindebuurt.nl