Kabinet-Schoof presenteerde op Prinsjesdag z’n plannen, ook die voor zorg en welzijn. Het is goed om te lezen dat het kabinet aandacht heeft voor de vergrijzing van de samenleving. Ik schreef al eens eerder over het zorginfarct dat we tegemoet gaan als we niets doen: het aantal ouderen neemt toe en daarmee ook de zorgvraag. En de arbeidsmarkt krimpt, dus ook het aantal mensen dat in de zorg werkt. We moeten dus wél iets doen, en snel ook.
Een kabinet heeft een heleboel knoppen om aan te draaien. Van ‘snel doen’ tot ‘ingewikkeld en lange termijn’. Van investeren in preventie, afschaffen van BTW op fruit en groenten tot zorgen voor marktconforme lonen voor zorgmedewerkers en stelselherziening.
Veel zorgorganisaties zijn al langere tijd bezig om het anders te gaan doen, zodat we nu en in de toekomst niemand verstoken van zorg die echt nodig is. Als ouderenzorg leveren we bijvoorbeeld steeds meer zorg dichtbij in de wijk, werken we samen met het netwerk en zetten we hulpmiddelen in zodat cliënten zelf regie kunnen houden.
Voor ouderen voor wie een plek in het verpleeghuis nog niet aan de orde is, wordt door het nieuwe kabinet onderzocht of het verzorgingshuis kan terugkeren.
Dat roept bij mij twee vragen op. Waar halen we de mensen vandaan om daar te werken? En belangrijker nog, wie wil daar wonen? De ouderen en cliënten die wij kennen, willen niet naar een verzorgingshuis. Ze willen zo lang mogelijk in hun eigen omgeving blijven wonen, met zorg nabij om op terug te kunnen vallen.
Als Samen blijven we onze eigen plannen uitvoeren om ook in de toekomst iedereen zorg te kunnen bieden. Als het kabinetsbeleid concreet wordt, dan nemen we dat natuurlijk mee. Maar wat voor ons in het hier en nu minstens zo belangrijk is, is luisteren naar onze (toekomstige) cliënten. Dus heeft u ideeën over de zorg van nu en morgen, kijk dan eens of deelname aan onze cliëntenraad iets voor u is.
Tanja Ineke
Deze column is op 1 oktober 2024 geplaatst op de website van Noordkop Centraal